Conclusie XBB.1.5 revisited

OMT advies “Covid19 gewone ziekte” kan direct de prullenbak in

De pandemie, die nooit weg is geweest, versnelt nu opnieuw met groot risico van ’terug naar af’, kortom een groot risico op een ‘nieuwe pandemie’. Redenen: immuniteitsopbouw via vaccins en na infectie kunnen wegvallen; effectieve behandelingen zijn al weg. En de opkomst van een nieuwe gevaarlijke Variant of Concern: XBB.1.5, waar AlleBurgers begin januari al voor waarschuwde (Bron: de Australische wetenschapper dr. David Berger @YouAreLobbyLud).

Het recente, 146e OMT-advies van 22-2-2023 om alle maatregelen tegen Covid19 te laten vervallen en Covid voortaan als een “gewone respiratoire ziekte” te behandelen, kan meteen in de prullenbak. De nieuwe XBB.1.5 variant is vanaf week 7 dominant in Nederland, hetgeen blijkt uit RIVM’s eigen kiemsurveillance (de grafiek hieronder is overgenomen van Roel Griffioen op mastodon, #qp2t). Deze opmars had men al enkele weken kunnen zien aankomen.

Verloop van het aandeel van diverse SARS-CoV-2 varianten in Nederland, van 2022 week 33 t/m 2023 week 7: XBB.1.5 is dominant nu (rode lijn)

Aan de recente metingen van SARS-CoV-2 virusdeeltjes in Nederlands rioolwater is nu al de steile piek in de besmettingen te zien wat deze XBB.1.5 variant in Nederland veroorzaakt (grafiek overgenomen van Corona Lokaal):

Het aantal virusdeeltjes in Nederlands rioolwater gaat pieken door de gevaarlijke variant XBB.1.5

Ziekenhuisopnamen zijn altijd ongeveer een week later, maar ook daar zien we een hoge golf in opbouw (ook van Corona Lokaal):

Aantal ziekenhuisopnamen voor Covid19 per dag, van 14-3-2020 tot 3-3-2023: de 12e golf bouwt zich op

Waarom is XBB.1.5 anders?

Zeer grote dynamiek: XBB.1.5 is net zo ver genetisch geëvolueerd van de Wuhan-variant als die is van Omikron BA.1. XBB.1.5 is immuunontwijkend en idem voor neutraliserende Monoklonale AntiBodies (MAB’s). Lees de betreffende draad van Dr. David Berger op Twitter, van 4-1-2023:

Zeer hoge transmissie: dé driver (gevaar) van de pandemie. Affiniteit voor de ACE-2-receptor is enorm toegenomen. Dus grotere kans op ernstige ziekte en Longcovid.

Wat kan Nederland doen?

Hoe?

Door te kiezen voor de aanpak van The World Health Network en het opvolgen van de aanbevelingen van The Lancet Covid-19 Commission en zo gehoor te geven aan eerdere oproep van Alleburgers: Oproep aan de Wereld: Onderdruk/Elimineer!

The Lancet Covid-19 Commission: COVID-19 reponse: a massive global failure
@Commissioncovid
The Lancet Covid-19 Commission: 11 recommendations in three ke areas of interest