Maskers (mondneusmaskers)

Gezichtsmaskers Werken Zeer Goed 

11 februari 2022 @alleburgers

Op zoek naar een goed beschermend gezichtsmasker? 

  • Draag een masker of ademhalingsapparaat met de best mogelijke filtratie, pasvorm en functie.
  • Draag het consequent in (openbare) binnenruimtes.

De maskers beschermen goed tegen het risico op SARS-CoV-2-infectie:

  • Stoffen maskers: 56%
  • Chirurgische maskers: 66% 
  • N95/KN95-ademhalingsapparaat: 83%
Masks & Respirators Quality ranking

Bron: @CDCgov / @TheWHN partner @alleburgers

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7106e1.htm

Werking van mondneusmaskers

Dat mondneusmaskers werkelijk beschermen tegen airborne virussen zoals Covid-19, influenza, RSV, verkoudheid is inmiddels breed geaccepteerd (behalve door de Nederlandse medische elite). Er bestaan echter nog veel misverstanden over welke typen maskers het best beschermen en waarom, en hoe dergelijke maskers dan werken.

In onderstaande twitterdraad van dr. Jeff Gilchrist van 14 december 2022 wordt dit op een heldere manier uitgelegd, met veel afbeeldingen en video’s. Ook geeft hij adviezen welke maskers het best werken en hoeveel ze het besmettingsrisico dan beperken.

In onderstaande video van de Heising-Simons foundation van begin 2021 wordt helder uitgelegd waarom mondneusmaskers zelfs beter werken dan je zou verwachten, omdat maskers de lucht filteren zowel bij besmette personen als bij personen die zich willen beschermen (Engels gesproken, Duits ondertiteld).

Why masks work BETTER than you’d think

Tenslotte bespreekt Satoshi Akima in onderstaande twitterdraad waarom veel onderzoeken naar de werking van mondneusmaskers niet deugen vanuit wetenschapsfilosofisch oogpunt, en daarom vaak uitmonden in de conclusie dat er nauwelijks effect aangetoond kan worden. Met name de recente meta-analyse van Cochrane Review wordt overtuigend gedebunked.

Maskers passen in de WHN toolset