Recordbrekende hittegolf verschroeit Indiase tarweoogst en belemmert exportplannen

De tarweoogst van India wordt voor dit jaar geraamd op 107 miljoen ton. 10 miljoen ton was bestemd voor de export, de rest voor de plaatselijke consumptie in het op een na dichtstbevolkte land van de wereld. Anderzijds wordt het tekort aan Oekraïense tarwe dat deze zomer wordt uitgevoerd, geraamd op bijna 17 miljoen ton. India kan dit niet allemaal aanvullen, maar vormt wel een begin in de zoektocht naar graan.

Hierbij werd echter geen rekening gehouden met een verschrikkelijke hittegolf die India momenteel midden in het oogstseizoen teistert. Sinds maart wordt het land getroffen door bijzonder hoge temperaturen, het was zelfs de heetste maand ooit. Deze week zullen de noordelijke en centrale regio’s van het land, waar tarwe wordt verbouwd, te maken krijgen met temperaturen tussen 42 en 48 graden Celsius, meldt CNBC. De situatie zal vooral moeilijk zijn voor arme mensen die in kleine, slecht geventileerde huizen wonen.

@NRC: In Indiase media stellen onderzoekers dat er een verband is tussen deze extreme weersomstandigheden en klimaatverandering, al zou het te vroeg zijn om de precieze invloed vast te stellen. Klimaatdeskundige Arpita Mondal, van het Indian Institute of Technology Bombay, vindt het vooral zorgelijk dat de temperaturen ook buiten de bekende ‘hot-spots’ in het land zo hoog zijn. Zij keek bij de BBC vooruit naar effecten later dit jaar. Onder de huidige omstandigheden krijgt ook tarwe waarschijnlijk hittestress en loopt de oogst gevaar.

Bron: Nieuwe kopzorgen op graanmarkt: India, dat deel van Oekraïense tarweproductie kan opvangen, heeft te kampen met extreme hittegolf.