COVID-19 Situatie China

Velen hadden kritiek op de Chinese benadering van zero-COVID. Taiwan, Zuid-Korea, Australië of Nieuw-Zeeland waren betere modellen. Maar de beslissing van China om de eliminatie na te streven, was de juiste.

Ht @DrZoeHyde

Can we predict the limits of SARS-CoV-2 variants and their phenotypic consequences?

Mensen die schreeuwden om zero-COVID als exit-strategie, worden ruw wakker geschud. Chinezen zijn misleid door te geloven dat SARS2 nu een “mild” virus is, vergelijkbaar met verkoudheid.

Velen denken dat ze het één keer krijgen. Dan wordt alles weer normaal. De realiteit is dat er eindeloze golven en herinfecties zijn te verwachten. Niet in de laatste plaats door ‘Let-it-rip’-benadering in westerse landen.

Situatie Wereld

Je kunt niet verwachten dat 1,4 miljard mensen – bijna een vijfde van de totale menselijke bevolking – besmet is, en niet een paar nieuwe (gevaarlijke/ernstige) varianten zullen voortbrengen…

…Immuunontwijkend #XBB15 is nu al gestegen tot een aandeel van 40% in VS. XBB is aanwezig, maar het is niet duidelijk welke substammen er in China zijn.

Afgezien van de huidige varianten van SARS2, is er de mogelijkheid van zeldzame, maar gevaarlijke recombinaties, aangezien China de vele andere SARS-virussen heeft. Af en toe worden mensen geïnfecteerd, maar zonder verdere overdracht.

De waarschijnlijkheid van de gevaarlijke verdere overdracht (multiplicatief) in de wereld heeft nu een extra stimulans gekregen.

Strategie

Reizigers uit Azië vormen een ernstig risico voor het succes van een land bij het beheersen van de pandemie (bijv. India). Bescherm dus vooruitgang: implementeer robuuste bewaking aan de grenzen en bereid het publiek voor op snelle acties op korte termijn.

Deze aanpak is een strategie met weinig inzet van middelen en met enorme voordelen voor gezondheid en economie. Bron: TheWHN

Implementatie wereld

Italië, het epicentrum eind 2019/20 was de eerste met “bewaking en identificatie” van nieuwe varianten. Vliegveld Milaan testte al passagiers. Het ontdekte dat ca 50% van de passagiers op twee vluchten besmet was met Covid. (China Covid: France, Spain, S Korea and Israel tighten rules).

Implementatie Nederland

In Nederland en hoogstwaarschijnlijk enkele andere Europese landen wijzen regeringen dit advies af op basis van onjuiste argumenten van o.a. @marionkoopmans en @marcbonten,, zoals impact van de Chinese Covid-overdracht laag is, immuniteit sterk is, NPI’s stevig zijn en de maatschappelijke kosten hoog zijn.

Ondertussen verdubbelt KLM het aantal vluchten naar China sinds de corona-aanpak is versoepeld. Het betekent een gaan en komen van virus. Reizigers krijgen op Schiphol per 5 jan een corona-zelftest aangeboden. Dat is meer een symbolische maatregel.

Dit beleid past in het mislukt NL-beleid, gebaseerd op de volgende foute verhalen:

  • Fout 1 Vaccinaties maken het mogelijk om sterke inspanningen op het gebied van de volksgezondheid te vermijden…
  • Fout 2 Er is een sweet spot waar we net genoeg doen om de economie open te houden, en door te gaan met het ‘normale leven’.

Een reactieve strategie van halve maatregelen heeft gefaald. Enige succesvolle strategie: onderdruk snel het virus door overdracht te stoppen en normale activiteit te herstellen, zodra er lage overdracht in de gemeenschap is. Bronnen: @TheWHN, @Commissioncovid en @AlleBurgers.