Kantelpunten aardsysteem eerder dan voorspeld

Door David Spratt | 19 april 2023, thebulletin.org

Kan klimaatverandering door mensen leiden tot wereldwijde ineenstorting van de samenleving? Deze verandering kan abrupt of niet-lineair zijn – gekenmerkt door een plotselinge verandering in plaats van een soepele voortgang – en onomkeerbaar in relevante tijdsperiodes.

Het kan ook leiden tot trapsgewijze gebeurtenissen, waarbij de onderlinge interactie van individuele klimaatkantelpunten en/of abrupte veranderingen leiden tot ingrijpender veranderingen in het gehele systeem.

Zo draagt het verlies van zee-ijs in het noordpoolgebied bij aan de regionale opwarming. Hierdoor versnelt het smelten van ijs uit Groenland. En daardoor vertraagt weer een instroom van koud, niet-zout water in de Noord-Atlantische Oceaan; de Golfstroom. Op zijn beurt verandert dit het Amazoneklimaat.

https://thebulletin.org/2023/04/faster-than-forecast-climate-impacts-trigger-tipping-points-in-the-earth-system/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *