Is de pandemie voorbij?

Sommigen zeggen dat Covid-19 endemisch aan het worden is. Veel experts zijn het hier niet mee eens.

Maar wat betekent het in de praktijk? Malaria is endemisch in Afrika. Maar Afrika bergt de muggennetten niet op. Ze zijn niet gek! Maar waarom stoppen wij dan wél met preventie tegen Covid-19? De infecties zijn hoger dan ooit, de ziekenhuizen stromen opnieuw vol, en de corona-doden stijgen (Covid-19 Status NL).

Rutte en Kuipers kunnen doen alsof het probleem voorbij is, maar het virus gaat zijn gang, gemakkelijker dan ooit. Het is dus hetzelfde als met haaien in een baai. Zeggen we gewoon dat haaien geen probleem meer zijn? Of weren we de haaien uit de baai?

We moeten dus tenminste onze gemeenschappelijke ruimtes ‘Davos’-veilig maken. U weet wel, toen wereldleiders en captains of industry bijeen kwamen in Davos voor het World Economic Forum, werden kosten noch moeite gespaard om coronabesmettingen te voorkómen. Wij verdienen echter óók veilige binnenruimtes! Ofwel: testen (en isoleren), ventilatie, HEPA filters, FFP2 mondneusmaskers beschikbaar stellen en gebruik aanmoedigen.

We lopen allemaal een groot risico. Velen lopen zelfs een nog groter risico. Er zijn nog steeds mensen die geen immuniteit opbouwen na het vaccin of infectie. Mensen die chemo ondergaan, mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Deze mensen zitten nog steeds in dezelfde situatie als ieder ander vóór de introductie van vaccins. De immuniteit is niet sterk genoeg, wordt met iedere nieuwe infectie zwakker, of wordt ontweken door (nieuwe) varianten.

Laten we dus deze mensen en elkaar in ieder geval geen angststoornis aanpraten. Laten we dit extreem risicovolle beleid niet normaliseren. De angst is reëel, de risico’s zijn echt. Accepteer dat iedereen zichzelf moet kunnen beschermen. Door niet naar dat feestje te gaan, een vergadering online bij te wonen, door een FFP2 masker te dragen.

We zullen het samen moeten doen. Er is geen steun meer van het kabinet.

Lees het verhaal van zielsverwant Tess Finch-Lees uit Ierland, die zich gesteund weet door de internationale corona-expert Dr. Eric Topol.

@froukehe9 / red. AlleBurgers