Arcturus (XBB.1.16): 400% toename in sterfgevallen, 205% toename in gevallen in India.

Arcturus verspreidt zich inmiddels in 10 Amerikaanse staten en 14 landen, waaronder Nederland. In Nederland zijn 2 gevallen aangetroffen zoals gemeld door @JosetteSchoenma.

Voor deze nieuwe variant kunnen dezelfde adviezen gevolgd worden, als wij eerder al gaven voor de Omicron variant : WERELDWIJDE REACTIE OP OMICRON-VARIANT.

Aangezien de Arcturus-variant de door vaccins geboden bescherming op zijn minst gedeeltelijk kan omzeilen, is het belangrijk dat alle landen de coronamaatregelen uitbreiden om de overdracht van COVID-19 te beperken. De bevolking moet gewaarschuwd worden dat andere maatregelen naast vaccinatie nodig zijn om hun eigen gezondheid en die van gezinsleden te beschermen.

Als evolutie de Covid-epidemie gaat veranderen, dan is het waarschijnlijker dat dit een SARS-CoV-2 zal opleveren die zieker maakt. (John Jacobs, Covid is niet voorbij)

Arcturus (XBB.1.16)is een zeer besmettelijke variant, die in staat is antilichamen te ontwijkenen het immuunsysteem te onderdrukken. Ook is deze variant net als XBB.1.5 in staat om in virale reservoirs buiten het bereik van het immuunsysteem te blijven. XBB.1.16 heeft nog meer duidelijk voordelen t.o.v. XBB.1.5 waardoor een snelle verspreiding mogelijk is.

Arcturus (XBB.1.16): 400% Increase in Deaths, 205% Increase in Cases in India. Spreads to 10 U.S. States and 14 Countries.

New XBB.1.16 aka #Arcturus variant has now been detected in at least 12 countries. 

Highest cases in India followed by the US, Brunei, Singapore and the UK. 

In India, there is a 281% increase in cases 17% increase in deaths over the past 14 days.
h/t @vipintukur
Singapore ICU admissions triple