Australië had tot eind 2021 Covid-19 goed onder controle, allerlei maatregelen zorgden ervoor dat het aantal besmettingen laag bleef. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een vergelijking van de geregistreerde besmettingen met Covid-19 tussen de USA, UK, Australië en Nederland in de wereldwijde statistiek van Our World in Data:
Te zien is dat zelfs de delta-golf in het najaar van 2021, die in Nederland tot een piek van 20.000+ besmettingen per dag (~1200 per dag per miljoen) leidde, in Australië slechts een rimpeling was. In de westerse wereld werd verwacht dat de omicron-variant die in de plaats kwam van de delta-variant, veel minder gevaarlijk was. Dus werden ook in Australië de maatregelen afgebouwd. We zien dan dat behalve Nederland met een piek van 120.000 besmettingen per dag nu ook forse besmettingsgolven optraden in Australië (en UK, USA). Laat u niet misleiden door de lage besmettingsgetallen van Nederland ná omicron BA-1 en BA-2: vanaf april 2022 is in Nederland nauwelijks meer getest.
Hoe dan ook, bij de opkomst van de omicron-golf maakte de Australische organisatie OzSAGE, speciaal opgericht t.b.v. de zorg en preventie tijdens Covid-19, zich grote zorgen vanwege het wegvallen van alle maatregelen. Met name werd verwacht dat omicron juist gevaarlijker was voor kinderen. Hieronder vindt u een lang twitterdraadje van OzSAGE-medewerker Anna Davidson (@PMGPSC) met nuttige adviezen voor maatregelen in scholen:
In Australië hebben deze adviezen niet veel geholpen, ze werden nauwelijks opgevolgd en resulteerden dus in grote aantallen zieken en doden, óók bij kinderen.
Hetzelfde geldt voor Nederland, waar Covid-19 bij kinderen van het eerste begin in maart 2020 al gebagatelliseerd is: ze konden het niet krijgen – o ja, toch wel, maar ze worden niet ernstig ziek – ja, soms wel, maar ze geven het niet door – oeps toch wel, maar ach, omicron is toch mild.